Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Toplu Konut İdaresi (TOKİ)tarafından dar gelirli vatandaşlar için yaptığı evlerde her 6 ayda bir yapılan fahiş fiyat artışını eleştirdi. Milletvekili Yılmazkaya konuyla ilgili açıklamasında; “TOKİ’nin Yaptığı Karı Bankalar Bile Yapmıyor” dedi.
CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya TOKİ’nin fahiş fiyat artışlarını eleştirdi. “Dar gelirli vatandaşa ev yapan TOKİ’nin karı rekor düzeyde” diyen Milletvekili Yılmazkaya; “TOKİ, ev sattığı insanlardan faiz almıyorsa bu yüksek karı nerden elde ediyor” diye sordu.
Yılmazkaya konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti; “Dar gelirli vatandaşa kar gözetmeksizin konut yapması gereken TOKİ’nin, en çok kâr elde eden kuruluş olması düşündürücü. TOKİ’nin bu muazzam karını ve rantını dar gelirli vatandaşın sırtından sağlaması, dar gelirli vatandaşın ev sahibi olma umudunu kötüye kullanarak faiz almadığını iddia ederek bankalardan daha yüksek faiz alması kabul edilemez.
Sloganlarınızda ‘Devlet eliyle faizsiz ev sahibi olmak için TOKİ’ diyorsunuz ama her altı ayda bir çılgınca zam yapıyorsunuz’ TOKİ’nin asıl amacı dar gelirli vatandaşı kar elde etmeden ev sahibi yapmak olmalı. Yani; Belirli bir toplumsal yarar nedeniyle sınırlandırılmış kar elde etmek. Ama görüyoruz ki kamu işletmelerinin çoğunluğu zarar ederken, hatta kamu bankaları zarar ederken, ne gariptir toplum yararını gözetmesi gereken TOKİ ise en çok kâr elde eden kuruluşların başında gelmekte. TOKİ’nin gelirlerine baktığımızda, 2018 yılında 7,1 milyar, 2019 yılında 7 milyar 577 milyon 314 bin TL, 2020 yılında 2 milyar 187 milyon 832 bin TL gelir elde ederken diğer KİT’ler zarar etmiş;
THY: 6,1 milyar TL ZARAR, TCDD: 3,9 milyar TL ZARAR, DHMİ: 2,1 milyar TL ZARAR, Türkiye Taşkömürü Kurumu: 1,3 milyar TL ZARAR, TCDD Taşımacılık A.Ş: 1,3 milyar TL ZARAR, TPAO: 1,704 milyar TL ZARAR, Türkiye Şeker Fabrikaları: 969,8 milyon TL ZARAR, PTT: 741 milyon TL ZARAR, ÇAYKUR: 547,3 milyon TL ZARAR, TEDAŞ: 357,5 milyon TL ZARAR, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü: 223 milyon TL ZARAR, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii: 109,7 milyon TL ZARAR, BOTAŞ: 26.8 milyon TL ZARAR, Sümer Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü: 24,7 milyon TL ZARAR.
TOKİ’den ev alan vatandaş taksitlerini ödenmesine rağmen anaparadan eksilme olmuyor! Hatta anapara ve taksit oranları fahiş bir şekilde artırılmakta. Yılda iki deva her 6 ayda bir yapılan artışlardan dolayı vatandaşın ödediği bütün taksitler sanki hiç ödememiş gibi yerinde sayıyor. Üstüne üstlük borçlarda azalma yerine artış gerçekleşiyor. Bu sistem ile TOKİ, dar gelirli vatandaşı konut aldığına alacağına bin pişman ediyor.
Dar gelirli vatandaşı faizsiz konut sahibi yapacağız vaadiyle resmen tuzağa çeken TOKİ bu kurduğu sitemde vatandaşların bütün birikimlerini elinden alıyor ve yüzbinlerce TOKİ-Zede yaratıyor. TOKİ’den taksitle ev sahibi olan vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler ve büyük sorunlar yaşamaktadır. Devlete güvenip TOKİ ile sözleşme yapmakta olan vatandaş, sözleşmenin ağır hükümleri altında ezilmektedir.
‘Kira öder gibi ev sahibi olmak’ isteyen dar gelirli vatandaşlarımızı bu söylemle ev almaya teşvik eden TOKİ, kendisine büyük rant sağladığı gibi vatandaşlar tarafından da sık sık bitmeyen borçlar yüzünden de eleştirilere maruz kalıyor.
Daha da önemlisi, dertlerini anlatacak muhatap bile bulamayan vatandaşlar sahipsiz. Konuşacak ve muhatap olacak kimseyi bulamayan mağdur TOKİ-Zedeler bir sonuç elde edemiyor. TOKİ’den konut almış yüzbinlerce dar gelirli vatandaşımızı ilgilendiren bu sorunun farkındayız ve yakından takip ediyoruz. TOKİ nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi ve sahipsiz olana vatandaşımıza sahip çıkmak ve bu sorunlara çözüm bulmak noktasında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında gerekli adımları atarak vatandaşlarımızın yaşadığı bu mağduriyetlere son vereceğiz”