56 yıldır 7 metrekarelik iş yerinde zurna yapıyor

56 yıldır 7 metrekarelik iş yerinde zurna yapıyor

56 yıldır 7 metrekarelik iş yerinde zurna yapıyor

Gaziantep’in son zurna ustası Mesut Uz, Türk kültürünün önemli bir parçası olan zurna yapma mesleğini yaşatmaya devam ediyor. 
Gaziantep’te zurna mesleğinin son ve tek ustası olarak bilinen Mesut Uz, 7 metrekarelik iş yerinde 56 yıl önce bu mesleği yapmaya başladığını ve o zamandan beri hiçbir zaman bırakmadığını söyledi. Uz, “Zurna yapmak benim için bir tutku. Bu sanatı korumak ve gelecek nesillere aktarmak benim görevim” dedi. 

“Gaziantep’te zurna yapan tek kişi benim” 
Düğünlerin vazgeçilmez enstrümanı zurnayı yapan son usta olduğunu söyleyen Uz, “Bu mesleği 56 yıldır yapıyorum. Gaziantep’te zurna yapan tek kişi benim. Zurna halay zurnasıdır. Zurna enstrüman ve müzik aletidir. Atasözlerimizde de söylendiği gibi yeri gelince insanları oynatır, yeri gelince ağlatır. Zurna dünyanın en zor enstrümanlarından bir tanesidir. Yaylı sazlara veya diğer üflemeliler benzemez” dedi. 

“Zurna kayısı ağacından yapılır” 
Zurnanın kaliteli ve uzun ömürlü olması için ham maddesinin kayısı ağacından yapıldığını belirten Uz, “Zurna kayısı ağacı, erik ağacından yapılır. Genellikle kayısı ağacıdır. Abanoz ağacından da olur fakat o ağaç zor bulunan bir ağaçtır. Zurna yapmak bir günümüzü alır” ifadelerini kullandı. 

“Halaylar bitmediği sürece zurna yapımına devam edeceğim” 
Son zurna ustası Uz, teknolojiyle savaşacağını ve zurna yapmaya devam edeceğini belirterek, “Halaylar bitmediği sürece zurna yapımına devam edeceğim. Fakat teknolojinin gelişmesiyle zurna yapımı azalıyor. Eskisine nazaran talepler azaldı ama buna rağmen azda olsa talep var” ifadelerine yer verdi. 

“Halay davul ister, davul zurna ister” 
Davulun zurnasız, zurnanın davulsuz olmayacağını söyleyen Uz, “Hiç kimse davulsuz zurnasız düğün yapamaz. Halay davul ister, davul zurna ister. Zurna usta ister. Halay ve oyun bitmediği sürece zurnaya olan talep bitmez. Düğünlerin vazgeçilmezi olan zurna yüzyıllardır devam eden bir gelenek ve hiçbir zaman bitmeyecek” dedi. 

“Tüm Türkiye’den bize gelip zurna alıyorlar” 
Zurna geleneğinin tüm Türkiye’de devam ettiğini belirten Uz, “Tüm Türkiye’den bize gelip zurna alıyorlar. Az önce Kayseri’den geldiler. İstanbul’dan gelip alanlar var. İhtiyaç olduğu zaman gelip alırlar. 4 kalem zurna çeşidimiz var. İsteğe göre yaparız ve yanımızda zurnasını test edip sonra zurnasını alıp gider” ifadelerini kullandı. 

“Zurna sürekli bozulan bir enstrüman değildir” 
Ürettiği zurnaların uzun ömürlü olduğunu ifade eden Uz, fiyatları hakkında da, “Fiyatlarımız 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişir. Zaten zurna sürekli bozulan bir enstrüman değildir. Kırılmadığı sürece 20-30 yıl kullanılabilir” şeklinde konuştu. 

“Mesleği öğrenmek isteyen yok” 
Son zurna ustası olarak mesleğin kendisinden sonra öleceğini belirten Uz, “Mesleği öğrenmek isteyen yok. Ben son zurna ustasıyım. Benden sonra bu mesleği miras olarak bırakabileceğim kimse maalesef yok” dedi. 

"Kayseri’den zurna almak için geldim" 
Zurna almak için Kayseri’den Gaziantep’e geldiğini söyleyen müşteri Enver Avcı ise "Mesut Uz ustanın yanına geldik. Burada güzel zurnalar yapıyor. Ben ve benim gibi birçok insan Kayseri ve çevre illerden buraya zurna almaya geliyor. Böyle güzel kültürümüzün parçası olan zurna ustalarının çoğalması gerekiyor" diye konuştu. 
 


Haber Kaynak : İHA

Anahtar Kelimeler: zurna zurnacı meslek
Microsoft, Fransa'da 4 milyar avroluk yatırım planlıyor ABD'li teknoloji şirketi Microsoft'un, Fransa'da, çoğunluğu yapay zeka alanında olmak üzere 4 milyar avroluk yatırım yapmayı planladığı bildirildi.
Besni Nöbetçi Eczane 13.05.2024 Pazartesi Bu sayfada, Besni konumunda bulunan, 13 Mayıs 2024 Pazartesi gününden, 14 Mayıs 2024 Salı sabahına kadar Besni Nöbetçi Eczaneler listesi yer alıyor.
Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Vaivars, Şanlıurfa'da ziyaretlerde bulundu Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Peteris Vaivars, Şanlıurfa'da ziyaretlerde bulundu.
Türkçe becerilerini ölçen izleme araştırması tamamlandı MEB tarafından, beceri temelli yeni müfredatın odağında yer alan Türkçe becerilerinin ölçülmesi amaçlı uygulanan ve uluslararası geçerlik belgesine sahip izleme araştırması, 40 ilde 11 bine yakın öğrencinin katılımıyla tamamlandı.
Türkiye'nin ilk Güzel Sanatlar Müzik İlkokulu ve Ortaokuluna başvurular başladı Türkiye'nin ilk Güzel Sanatlar Müzik İlkokulu ve Ortaokuluna müzik yeteneğine göre öğrenci kabulü kılavuzu yayımlandı. 8 Mayıs'ta başlayan başvurular 26 Mayıs'a kadar devam edecek.
Adıyaman’da Traktör Römorkuna Reflektör Takıldı İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri tarafından traktörlerin karıştığı kazaları önlemek ve gece görünürlüğü artırmaya yönelik "Reflektör Tak, Görünür Ol" projesi çerçevesinde 2 bin traktör römorkuna üçgen reflektör takıldı.

BESNİ HAKKINDA...


Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"

Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"

BESNİ ÜZÜMÜ

Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri

BESNİ AĞZI

BESNİ'DE AİLE YAPISI

BESNİ'DE KÖPRÜLER

BESNİ'DE DEHLİZLER

BESNİ'DE TARIM

BESNİ'DE ÇEŞMELER

BESNİ SOFRASI

BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI

BESNİ DARPHANESİ

BESNİ'DE MEDRESELER

BESNİ'DE KİLİSELER

BESNİ'DE HAMAMLAR

BESNİ'DE CAMİLER