Doç. Dr. Türkel: 'Türkiye’de Her 16 Kişiden 1’inde Görülüyor'

Doç. Dr. Türkel:

Avrupa Nadir Hastalıklar Birliği tarafından başlatılan Nadir Hastalıklar Günü, nadir hastalıklara dikkat çekmeyi ve hastalara destek olmayı amaçlayan uluslararası bir girişimdir.

Avrupa Nadir Hastalıklar Birliği tarafından başlatılan Nadir Hastalıklar Günü, nadir hastalıklara dikkat çekmeyi ve hastalara destek olmayı amaçlayan uluslararası bir girişimdir. Bu makalede nadir hastalıkların tanımı, yaygınlığı ve nörolojik tutulumu hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, 29 Şubat Nadir Hastalıklar Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

Avrupa Nadir Hastalıklar Birliği'nin (EURORDIS) girişimiyle 2008 yılından bu yana 100'den fazla ülkede kutlanan Nadir Hastalıklar Günü, toplumda nadir hastalıklara dikkat çekmeyi ve bu hastalıklara maruz kalanlara destek olmayı amaçlandığını belirten Doç. Dr. Yakup Türkel, “Nadir hastalık, toplumda 2000'de 1'den az görülen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 300 milyon hasta ve hasta yakını nadir hastalıklardan etkilenmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’de 5 milyon kişi nadir hastalık tanısına sahiptir”

Literatürde yaklaşık 8000 nadir hastalık tanımlanmış olup, bu hastalıkların %80'i genetik geçişli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Türkel, “Nadir hastalıklar, Türkiye'de her 16 kişiden 1'inde görülürken, ülkemizde 5 milyon ve dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişi nadir bir hastalığa sahiptir. Türkiye'de akraba evliliklerinin sıklığı ve genetik geçiş özelliği nedeniyle nadir hastalıkların görülme sıklığı yüksektir” dedi.

Nadir hastalıkların çoğunda nörolojik tutulum görülmekte olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkel, “Tanı ve tedavi sürecinde birçok bölümün birlikte hareket etmesi gerekmekle birlikte, tanı ve tedavide esas hekim nörolog olmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.



Anahtar Kelimeler: nadir hastalıklar sağlık

BESNİ HAKKINDA...


Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"

Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"

BESNİ ÜZÜMÜ

Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri

BESNİ AĞZI

BESNİ'DE AİLE YAPISI

BESNİ'DE KÖPRÜLER

BESNİ'DE DEHLİZLER

BESNİ'DE TARIM

BESNİ'DE ÇEŞMELER

BESNİ SOFRASI

BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI

BESNİ DARPHANESİ

BESNİ'DE MEDRESELER

BESNİ'DE KİLİSELER

BESNİ'DE HAMAMLAR

BESNİ'DE CAMİLER