Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Manuel Vites Kullananlar Meğer Farkında Olmadan Bunu Yapıyormuş

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırma, manuel vitesli araç kullanmanın hafıza, dikkat, planlama ve karar verme gibi bilişsel işlevlerle bağlantılı beyin bölgelerini otomatik vitese göre daha yoğun çalıştırabileceğini ortaya koydu.

Japonya’da gerçekleştirilen bir araştırma, manuel vitesli araç kullanmanın hafıza, dikkat,

Otomatik şanzımanlı araçların yaygınlaşmasıyla manuel vitesli otomobiller giderek azalırken, Japonya’daki Tohoku Üniversitesi bünyesinde yürütülen çalışma manuel vites kullanmanın beyin sağlığı üzerindeki olası etkilerini gündeme taşıdı.

Beynin ön prefrontal korteks bölgesini harekete geçiriyor

Araştırmaya göre manuel vitesli bir otomobili kullanırken debriyaja basmak, doğru vitesi seçmek, motor devrini takip etmek, gaz ve debriyaj arasındaki dengeyi sağlamak gibi işlemler aynı anda gerçekleştiriliyor.

Bu fiziksel ve zihinsel koordinasyonun; hafıza, dikkat, planlama ve karar verme süreçlerinde önemli rol üstlenen ön prefrontal korteks bölgesini daha yoğun biçimde harekete geçirdiği belirtildi.

Günlük bir zihinsel egzersiz olabilir

Çalışmayı yürüten, “beyin egzersizi” alanındaki çalışmalarıyla tanınan Profesör Ryuta Kawashima, manuel vites kullanımının beyin için düşük yoğunluklu ancak düzenli bir zihinsel egzersiz işlevi görebileceğini ifade etti.

Manuel araç kullanırken sürücünün yol şartlarını, aracın hızını ve motor devrini sürekli değerlendirmesi; aynı zamanda el ve ayak hareketlerini koordineli biçimde yönetmesi gerekiyor. Araştırmacılar, bu sürecin sürücünün dikkatini canlı tuttuğunu ve beynin birden fazla bölümünü aynı anda çalıştırdığını belirtiyor.

Bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olabilir

Araştırmada, manuel vites kullanımının özellikle ilerleyen yaşlarda bilişsel işlevlerin korunmasına katkı sağlayabileceği değerlendirildi. Düzenli manuel araç kullanımının bunama riskini azaltabileceği öne sürülse de bu bulgunun doğrudan bir tedavi veya kesin koruma yöntemi olarak değerlendirilmemesi gerekiyor.

Çalışma, manuel vites kullanımı ile beyin aktivitesi arasında olası bir ilişkiye işaret ediyor. Uzun vadeli etkilerin kesin olarak ortaya konulabilmesi için daha geniş katılımlı ve uzun süreli araştırmalara ihtiyaç bulunuyor.

Manuel vitesli araçların sayısı azalıyor

Araştırmanın yayımlandığı dönemde manuel şanzımanlı araçların dünya genelindeki pazar payının giderek düştüğüne dikkat çekildi. Japonya’da satılan yeni otomobillerin yalnızca yüzde 1 ila 2’si manuel şanzımanlı araçlardan oluşurken, ABD’de bu oranın yüzde 1’in altında olduğu bildirildi.

Avrupa’nın bazı ülkelerinde manuel vites kullanımı daha yaygın olsa da otomatik ve elektrikli araçların artmasıyla manuel şanzımanların önümüzdeki yıllarda daha da azalması bekleniyor.

Araştırmanın sonuçları, manuel vitesli araç kullanmayı seven sürücülere otomobil tercihleri için yeni bir gerekçe daha sundu.